martes, 29 de mayo de 2007
Treball en vídeo a una escola malaguenya.
sábado, 26 de mayo de 2007
El ciberpais
De nou amb tots vosaltres!!!
Ja feia un temps que no estava compartint amb tots vosaltres les meues idees i opinions sobre els temes relacionats amb internet, amb les noves tecnologies i tots aquests temes d'actualitat.
Però ja no serà per molt de temps. De nou estic amb tots i totes vosaltres! I espere que ara, siga de manera continuada.
Salutacions, Desi.
lunes, 7 de mayo de 2007
PROGRAMARI I RECURSOS DIDÀCTICS. EXPERIÈNCIES EN TIC EN EDUCACIÓ INFANTIL.
jueves, 3 de mayo de 2007
La meua experiència amb el Software lliure.
Però fins aleshores, jo l'havia estat utilitzant, havia tingut contacte amb ell, i era inconscient d'açò.
El curs anterior, a l'assignatura d'informàtica, varem utilitzar un poc per damunt el LINUX, i el OFFICE (impress, calc, ...). Jo no tenia ni idea, que aquestos programes eren lliures.
També he treballat amb el MAC (apple) de manera més privada. Tampoc coneixia que era software lliure.
Ara, ja conec quines són les ventages i desventages d'aquest sistema, i puc tenir més capacitats per decidir quin software he d'elegir per treballar. I quan vaja a comprar-ne un no anar dirèctament al windows, perquè estiga més estés, sinó, tenir més capacitat de decició.
martes, 17 de abril de 2007
Les meues competències audiovisuals.
lunes, 2 de abril de 2007
Els contingus d'infantil inclouen les TIC
- Iniciación en el uso de instrumentos tecnológicos como ordenador, cámara o reproductores de sonido e imagen, como elementos de comunicación.
- Acercamiento a producciones audiovisuales como películas, dibujos animados o videojuegos. Valoración crítica de sus contenidos y de su estética.
- Distinción progresiva entre la realidad y la representación audiovisual.
- Toma progresiva de conciencia de la necesidad de un uso moderado de los medios audiovisuales y de las tecnologías de la información y la comunicación.
Però, que podem o hem de saber nosaltres, com a mestres sobre aquest tema? com, l'ensenyem als nostres alumnes?
Moltes de nosaltres pensarem que no és necessari. Tan sols, ensenyem les coses mínimes que sabem sobre els ordinadors, i els usem per a que juguen els nostres alumnes i ja tenim molta faena avançada. Pensem que ja sabem massa. Però no és cert del tot. Hem après moltes coses, però encara ens queden moltes més per aprendre.
En la meua opinió, per a poder ensenyar els alumnes aquests continguts, en primer lloc, hem d'estar en contacte amb les noves tecnologies, i actualitzar-nos constantment. No vull dir amb açò que cada vegada que ixca al mercat un nou aparell, el comprem, però si ens interessem per tenir informació sobre el que és, per a què funciona...
A partir d'ací, ja estem en mínimes condicions de presentar als alumnes algunes tecnologies mínimes que usarem de manera quotidiana, com per exemple, les càmeres digitals, els DVDs, els reproductors de música... Si nosaltres estem en contacte amb aquestes tecnologies, ens serà més fàcil poder explicar després als nostres alumnes per a què serveixen, com s'usen, etc.
També és important que ens endinssem en el món infantil, estant al dia dels dibuixos que fan a la televisió, dels videojocs i de les noves pel·licules animades que ixen al mercat. Els observem, juguem amb alguns joc per veure quins temes tracta,... A través d'açò, podem estar més prop dels pensaments dels alumnes i de saber quines coses els agraden, quins temes prefereixen, si són adequades o no per a la seua edat,...
Hem de tenir molt clar que allò que veiem a la televisió i als dibuixos animats, moltes vegades és ficció, i no la realitat. Però açò, per a transmetre-ho als alumnes és molt complicat. Hem de tenir cura en allò que els diem, i hem d'explicar-los molt bé les coses per a que queden clares. Però, moltes vegades, açò es comença a casa, i a l'escola es dona per sabut i no es té en compte. Els nostres alumnes han d'estar en contacte amb els mitjos audiovisuals i amb les TIC, ja que actualment la nostra societat està molt informatitzada i és molt tecnològica, la qual cosa fa que si no estàs al dia, et quedes desfassat.
Per açò, veig important que les i els mestres a l'escola treballen amb atenció aquest apartat de les tecnologies, i per això han d'estar al dia ells primer.
Moltes vegades, els propis alumnes ens ensenyen més coses a nosaltres que no nosaltres a ells. Però de totes maneres, no hem d'esperar açò. Ens hem d'informar i coneixer aquests temes per nosaltres mateixa. Açò ho podem fer a trevés dels milers de cursets que actualment estàn fent sobre noves tecnologies, veient els dibuixos que fan a la televisió, informant-nos sobre els videojocs que ixen,...i sobretot, usant a l'aula les noves tecnologies, però no com a joc, sinó d'una manera didàctica.
Com a proposta de projecte, podriem fer aquest mateix, el de les noves tecnologies. Que els alumnes busquen com eren abans alguns dels aparells que ells actualment utilitzen, com per exemple, reproductor mp3 (que començà pels discs grans), o la televisió, o els telèfons,...
miércoles, 28 de marzo de 2007
LES TIC A L'EDUCACIÓ INFANTIL
Per açò, l’escola ha d’adaptar-se a aquestos canvis en els seus alumnes i posar-se a l’altura, a través de la realització de canvis en la seua estructura, la metodologia, el vocabulari, la política educativa,...
L’escola ha de trobar la manera en la que facilita l’accés dels alumnes a les noves tecnologies. I dins de l’escola , trobem els i les mestres, que han de tenir una actitud positiva i activa davant aquests canvis i evolucions.
Les persones som, per als nens i nenes menuts la manera com coneixen les coses i els objectes. A través de nosaltres ells es posen en contacte amb la realitat. El primer lloc és la família, però aquesta és seguida ràpidament per l’escola.
A la vegada que un nen o nena està desenvolupant-se, està també aprenent. Per açò, és important utilitzar les TIC a l’aula. I hem de tenir un canvi d’actitud davant aquestes, per a normalitzar-les, ja que les TIC ajuden els xiquets/es a:
- Ser més autònoms. Al principi d’usar les TIC necessitarà la presència d’u adult que li ajude, però després serà totalment independent.
- Es treballa de manera cooperativa i col·laborant en grup, la qual cosa afavoreix les relacions entre iguals, entre l’escola i entre la família.
- Millora la motricitat fina i el control oculomanual.
- Les hem d’usar de manera didàctica, la qual cosa provoca una millora de l’ensenyament i una participació més activa dels alumnes en l’aprenentatge.
- Motivar la comunicació verbal entre alumnes i mestres i entre alumnes.
Les TIC han d’estar integrades també al PCC, ja que formen part dels continguts curriculars. Els podríem incloure a tres àrees: descoberta d’un mateix, descoberta de l’entorn natural i social, i intercomunicació i llenguatge. El text ens ofereix exemples de cadascuna de les activitats que podem realitzar per a complir en cada un dels continguts que se’ns proposa en estos apartats. En tots ells veiem incloses les TIC. Açò ha de tenir una revisió constant, ja que aquest món evoluciona molt ràpidament, i hem d’estar adaptats i preparats davant de qualsevol canvi.
Però no sols veiem les TIC a l’aula i al currículum. També hem d’aconseguir la integració de les TIC a través de la mestra o el mestre. Aquest, ha d’utilitzar tots els recursos possibles per a que els alumnes arriben a tenir un bon domini de les TIC i que estes estiguen completament integrades a l’aula, per a que afavorisquen l’aprenentatge dels alumnes i els siguen útils. És també important que per a que es produesca esta integració, el mestre o la mestra ha de conèixer el seu funcionament i les dominen prou. Però més important és que el mestre o la mestra realitze activitats que siguen adequades per a l’aprenentatge dels alumnes.
També és important tenir en compte l’època en la qual ens trobem, i els coneixements previs dels alumnes (una camera de fotos, per a ells sempre ha sigut digital, per tant no té sentit parlar d’una camera de carret).
Hem de dir, que per a integrar correctament les TIC a l’aula, hem de modificar la nostra metodologia, i els nostres esquemes de treball (temps, espai,...).
A més de tot açò, les TIC solen ser recursos que motiven els alumnes i els agrada. Per tant, no sols hem de fer un ús d’elles de joc, sinó que aprofitant-nos d’aquest atractiu que creen les TIC, podem fer que els alumnes aprenguen molts continguts i aspectes importants, i a la vegada estarem integrant les noves tecnologies.
El treball amb les TIC a l’escola ha d’estar coordinat amb tots els professors del centre i ha d’implicar la societat que envolta el sistema educatiu (famílies, mestres,...) per a que el treball es desenvolupe d’una manera adequada i funcione correctament i de manera continuada i eficient.
lunes, 26 de marzo de 2007
Les noticies de la Vanguardia sobre la pederàstia.
26/03/2007 Actualizada a las 14:10h
Madrid. (EFE).- La Guardia Civil ha detenido a 9 personas y ha imputado a otras 11 por distribuir y poseer imágenes de pornografía infantil a través de Internet, en una operación en la que se han intervenido más de 10.000 imágenes y unas 300 películas de contenido pedófilo.Según informó hoy la Dirección General de la Guardia Civil, los arrestados en esta operación denominada "Réplica-Red" están acusados de un delito de corrupción de menores y prostitución.En los 20 registros domiciliarios efectuados en 8 provincias se han intervenido 32 discos duros, dos ordenadores portátiles y numerosos DVDs.La operación se inició el pasado mes de noviembre a raíz de dos denuncias presentadas ante la Guardia Civil de Valencia y Alicante, en las que se ponía de manifiesto la existencia de varios vídeos con imágenes de alto contenido pedófilo, en las que aparecía un hombre con una niña de corta edad.Estos vídeos se descargaban a través de programas P2P y otros de intercambio de archivos, que se distribuía con 22 nombres diferentes, en algunos de los cuales incluso se indicaba su contenido pedófilo.Los investigadores localizaron 20 usuarios de la red que distribuían este archivo por distintos lugares de España. Los registros domiciliarios fueron practicados en Madrid, Lleida, Eibar (Guipúzcoa), Mataró (Barcelona), Paiporta, Villanueva de Castellón y Alacuás (Valencia).Los arrestados e imputados estaban en posesión de gran cantidad de material pedófilo que fue intervenido, así como los discos duros de los ordenadores.La operación ha sido llevada a cabo por efectivos de la Guardia Civil pertenecientes a la Unidad Orgánica de Policía Judicial de las provincias afectadas y del Equipo Mujer Menor (EMUME).
http://www.lavanguardia.es/gen/20070316/51313524981/noticias/detenidas-nueve-personas-por-distribuir-pornografia-infantil-por-internet-e-intervenidas-300-peliculas-de-contenido-pedofilo-guardia-civil-valencia.html
La part negativa de les NTIC (en concret, d'internet).
- esta pàgina és la d'una associació en contra de la pederàstia, que ens informa sobre aquest tema. En primer lloc fan una descripció sobre qui son i com actuen, i després ens parlen del perfil de l'abusador i de com detectar l'abús. També inclouen un apartat en el qual podem fer qualsevol denúncia i altres més.
- en ella ens informa de manera global sobre els perills que trobem a internet. També ens mostra informació sobre cursets i altres pàgines on podem rebre informació.
- en esta pàgina creada per l'associació ANESVAD podem trobar més informació sobre el tema les campanyes que cada periode de temps crea l'associació, i denunciar-ho entre altres coses més.